.

.

torsdag 12 augusti 2010

Sandhamnskoefficienten

Tidigare i somras instiftades "SK" eller "Sandhamnskoefficienten" ombord på båten. Teorin bakom SK är att ju längre bort man kommer från Sandhamn desto trevligare blir människor och desto trevligare har man det ombord. Detta stämmer faktiskt bättre än man kan tro.

Prova att segla till Utö. Redan här är stämningen mycket mera avslappnad med färre "brat boats" (ni vet de där motorbåtarna på runt 20 fot med dyngfulla "pappa-betalar" ombord). Helt ok personal även om vänligheten inte riktigt är på plats alla gånger, men vi är ju också rätt nära Sandhamn fortfarande så det kanske man heller inte ska förvänta sig. Jag har alltid förundrats över hur man kan se så monumenalt otrevlig ut som hamnarbetarna gör i Sandhamn. KSSS på ryggen, svarta solbrillor och stenansikte. Jag trodde hamnkapten var ett serviceyrke... Det känns mest som att man är i vägen. Därför har jag också undvikit detta spänningsfält av wannabies och åttondelskändisar sedan i våras, ja med undantag för Gotland Runt då vi var tvungna att göra ett kortare stop-over. Det tog 7 minuter.

SK stämmer - fortsätt till Nynäshamn så får du se. Här är personalen inte bara trevlig utan dessutom tillmötesgående och direkt hjälpsam. En bra hamn med gott om plats, välorganiserat och välstädat. Sen är väl kanske inte själva stan Sveriges roligaste men det har man så gärna överseende med i båten. Tar man sig därefter till Landsort så tar SK ytterligare ett kliv - här är mottagandet mer likt det man möter på en fjällstation i Norrland. Lugn och ro, riktigt båtfolk i hamnen och god stämning. Visserligen lite dyra varor men sen ligger ju inte Öja vid Jarlaplan direkt. Och så här håller det faktiskt på längs ostkusten med hållplatser som Arkösund, Västervik osv. Hamnavgifterna sjunker i takt med att servicen blir bättre. SK fungerar. Tyvärr. Eller som tur är kanske man skall säga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar