.

.

söndag 22 augusti 2010

Pannkaka - den otippade måltiden ombord


Alla som har provat det vet att matlagning ombord kan vara krävande, i synnerhet utan gyroupphängd spis som på Dehler 29 MK1. Att tala om "matlagning" under en hård kryss är faktiskt en överdrift och mer än vad någon lyckats åstadkomma på "Josefin". Det handlar snarare om enklare uppvärmning. En kanske något otippad måltid i dessa lägen är faktiskt pannkaka. Nu menar jag förstås inte att man ska börja slafsa med bunke, slev, mjölk, mjöl o.s.v. mitt i den 27 gradiga lutningen, nej istället kan man med fördel prova att värma på färdiglagade pannkakor. I mitt tycke är ICAs egna de bästa, de är goda och håller ihop bra. Detta har med framgång provats på "Josefin" vid ett antal tillfällen i allt ifrån lätt bris till lynnig havssjö och fungerar betydligt bättre än man kan tro. De flesta seglare uppskattar pannkakor och det otippade att få detta ombord på båten brukar vara en rejäl stämningshöjare i sig. För att undvika slabb med jordgubbssylten är plastflaskor att rekommendera (istället för glasburkar). Vill man lyxa till det ytterligare kan man förstås servera med färdigvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar