.

.

onsdag 28 juli 2010

Riktigt ruttet Lewmar

På "Josefin" sitter det Superlockavlastare från Lewmar. Dessa har fungerat fram till den här säsongen men två av dem har börjat kärva under senare tid (detta kan jämföras med avlastarna på "Stress" som jag seglade GR på som är original i bakelit från mitten av 70-talet och fortfarande fungerar helt problemfritt).

Superlockavlastarna löper inte tillbaka när man vill låsa vilket får till följd att tampen löper fritt även då den skall vara låst. Klart irriterande. Efter ett besök hos Benn's stod det klart att jag långt ifrån var den första med detta problem. Felet är tydligen välkänt och grundar sig i ett konstruktionsfel hos Lewmar. Lösningen heter "en ny fjäder" som mäter en centimeter. Kostnad? 90 kr. Styck! Hade det varit Volvo eller Mitsubishi så hade man åtgärdat kostnadsfritt vid nästa service. Men icke här. Istället förväntas jag som kund 1) betala dyrt och 2) byta fjäder själv. Därtill måste jag montera av hela avlastaren för själva bytet. Skärpning Lewmar - detta är inte rätt tillfälle att göra galna påslag!

Nu föll det sig dock inte bättre än att Benn's hade prisatt fjädrarna fel till 11 kr (vilket var en mera rimlig summa givet bakgrunden till problemet) och eftersom Knotan är en man som håller sitt ord fick det bli 11 kr, eller snarare 22 kr eftersom jag köpte två.

Så flipp till Benn's och Knotan (som vanligt) och flopp till Lewmar!


4 kommentarer:

  1. Båtbranschen har inte riktigt kommit ikapp bilbranschen ännu m.a.o. Men man kan ju ha lite förståelse för att Lewmar inte åker runt världen och monterar avlastare, båtar har ju inga serviceintervaller som bilar har. Men fjädrarna borde de stå för utan kostnad såklart. Min Suuntokompass gick sönder efter 10 år, skickade den till Finland och fick en ny utan krav på kvitto. Snyggt jobbat av dem !!

    SvaraRadera
  2. Ett bra bevis på att Suunto levererar kvalitet!

    SvaraRadera
  3. Vi har två trippelavlastare från Lewmar som är mycket svåra att trä igenom falländan på. Dessutom får inte diametern avvika mycket för att den inte skall låsa. Två handtag har gått sönder - ett gick rakt av, på det andra skjuvades ledtapparna av. Reservdel kostar 520:- drygt halva priset av en ny.

    SvaraRadera
  4. Är inte förvånad över att läsa detta - ibland undrar jag om Lewmar verkligen vill bli av med kunder...

    SvaraRadera