.

.

söndag 30 maj 2010

Vad är det för fel på försäsongen?

Jag överdriver inte om jag säger att den bästa delen av säsongen snart är över. Maj månad bjuder ju oftast på bra väder (om än kallt i år) och man kan lätt och ledigt hitta en helt egen ö för natten. Under Valborgshelgen i år kunde vi faktiskt ligga helt ensamma på "Säck" norr om Kanholmsfjärden. Det har jag aldrig upplevt tidigare i denna allvädershamn som ju är så otroligt välbesökt under sommarmånaderna. Det var i ärlighetens namn bara strax över nollan både i vattnet och i luften men med vettiga kläder och värmare är det ju ingen fara. Visst - det är jättetrevligt med båtgrannar även i naturhamnar men håll med om att det är något speciellt med att få ha en hel vik för sig själv ibland. "Säck" är ju dessutom långt ifrån den sämsta... Helgens segling till Stora Nassa innebar inte heller den någon större trängsel - tvärtom. Det låg bara en båt till på "Gubben"; en välpolerad HR 342a. Idag såg vi också bara en enda båt utomskärs under fem timmars segling. Inte ett moln på himlen och kanonfin havssegling öster Björkskär och senare in mot Revengegrundet. Snart är skärgården åter fylld av vackra vita segel (och en och annan svart kolfiberduk...) och vattnet värms upp i takt med att högtrycken - förhoppningsvis - parkerar i juli och augusti. Men då har ju 1/3 av säsongen redan gått! För egen del är det en gåta varför inte fler utnyttjar den tidiga delen bättre - eller överhuvudtaget. Och vi som gillar denna lugna del kan ju glädjas åt kommande september och oktober också. Gissningsvis är det lika tomt på "Säck" då som över Valborg.
asdf
Dimmoln drev in från havsbandet och skapade ett rätt mäktigt ljus under första etappen på fredagen.



Solnedgång över Värmdölandet under utfärd på fredagkvällen.

Mörka Stratus flög över himlen strax före lördagens (faktiskt) enda riktiga regnskur. Kort därefter var vi framme vid Stora Nassa och "Gubben".


Tänk vad kul det hade varit om man vetat mer om blommor. Fast njuta av dem kan man oavsett kunskapsnivå. Här någonting vackert gult på Stora Nassa.

Det är ju oftast betydligt bättre väder långt ute i havsbandet än över fastlandet och Stora Nassa utgör inget undantag.

Efter regn kommer ju som bekant sol och ibland även en regnbåge.

Ett rejält CB laddar ur strax norr om Möja.
sdfg
Här genomför nykläcka mygglarver grundläggande flygutbildning inför sommaren...

Man får segla allt längre ut i skärgården för att hitta "tidig vår". Även på St Nassa har träden börjat slå ut men det skiljer minst ett par veckor mot fastlandet.

Ett minst sagt rikt växtliv.

Märkligt tomt på båtar såhär års.

Stävstege är absolut nödvändigt för en D29 vid tilläggning mot låga klippor pga den raka stäven och de höga friborden. Vid ankomst till Stora Nassa var dessutom kobbarna och skären förrädiskt hala.

Bedårande solnedgång efter att dagens oväder dragit förbi.

5 kommentarer:

  1. Härliga bilder ! Riktigt fina naturscenerier. Håller med dej, det är nu det är som bäst. Långa dagar, men lite synd bara med vattentempen. Den kunde vara några grader högre.

    SvaraRadera
  2. Fina bilder!
    / Ludvig A.

    SvaraRadera
  3. Vad härliga bilder du har! Nu tycker t.o.m. jag att det ser lockande ut med segling! //A

    SvaraRadera
  4. Trevlig blogg, bra bilder och välskrivna texter.
    Ska bli kul att ses i juni.

    /Douglas på Vitesse

    SvaraRadera
  5. Kul att ni gillar bloggen! Vi ses i juni.

    SvaraRadera