.

.

söndag 16 maj 2010

Gullviverallyt 2010 - racerapport


Första Gullviverallyt för egen del men långt ifrån det första för flertalet deltagare. Denna familjekappsegling arrangerades i år för 35e gången och går sträckan Getfoten-Gällnö-Lökholmen-Biskopsö-Ingaröfjärden fördelat på fyra dagar och med ca 80 deltagande båtar. I år bjöds på minst sagt varierande väder.

Dag ett fick vi inledningsvis soligt och fint med omslag under dagen till jämnmulet vid målgång. Relativt måttliga vindar också. Dag två bjöd på - enligt uppgift - första dimman i Gullviverallyts historia där sikten tidvis var kring 100 meter. Detta var självfallet inte något större bekymmer med GPS och kartplotter men att kryssa med något större taktiskt inslag blev direkt omöjligt eftersom man ändå inte såg var konkurrerande båtar befann sig. Mistlurarna gick av och till varma. Tredje dagen var rena smörseglingen med spinnaker i stort sett från start till mål i strålande sol med långa och riktigt sköna slörbogar. Fjärde och sista dagen fick vi återigen mulet inledningsvis men uppklarnande under dagen och allt ifrån 4-5 m/s i undanvind till total stiltje.

På "Kind of Blue" inledde vi starkt med resultaten 30a dag 1 och 19e dag 2 efter huvudsakligen kryssbogar båda dagarna i relativt lätta vindar. Man skall inte glömma att startfältet i Gullviverallyt är klart konkurrenskraftigt med gamla rävar som "Borta med vinden" och "BojBoj" så en 19e plats är absolut inte fy skam i de här sammanhangen. De gamla rävarna blandas med klart modernare skapelser som Omega 10 och Aspect 40. Det finns även några fathead-pimpade 80-talsbåtar i fältet. SRS/LYS-diskussionerna tänkar jag lämna därhän. Vi var i alla fall klart nöjda med i synnerhet dag två och trodde knappt våra ögon när vi gled in i den i stort sett tomma gästhamnen på Lökholmen. Först drygt en timme senare var där fullbelagt. Redan då insåg vi att vi placerat oss bra.

Dag 3 slutade vi i mitten av fältet efter några sköna surfar i drygt 8 knop men vi missade några gippar och tappade placeringar. Sista dagen låg vi bland topp 25 inför "dagens snackis" - det stiltje som infann sig strax innan Ingaröfjärden. Totalt tvärstopp och under långa perioder gjorde vi precis noll knop enligt både GPS och fartmätare. Till sist ordnade det hela upp sig tack vare något som liknade "klen sjöbris" och vi kunde åtminstone masa oss över linjen. Totalplaceringen över fyra dagar blev 25a.

Jag kan sammanfatta Gullviverallyt som en otroligt välarrangerad kappsegling med ett imponerande stort och kvalificerat startfält. Stämningen var mycket positiv seglare emellan och jag förstår verkligen varför många återkommer år efter år. För egen del är det självfallet klart lockande att ställa upp med "Josefin" 2011 men vi få väl se om plånboken tillåter en ny genua 2a och lite annat smågodis innan "Josefin" är tävlingsrustad på allvar. Ett stort tack till Gullviverallyts arrangörer och sponsorer!