.

.

måndag 26 augusti 2013

Swan 82 FD

I Sandhamn kan man ju få se både stora och små båtar och ibland seglar det in rejält stora leksaker. I helgen gick det att beskåda Swan 82:an "Ipixuna" som mäter 25 meter l.ö.a. och vars storbom faktiskt är längre än en hel Dehler 29:a. Modellen är ritad av legendariske Germán Frers och släpptes kring millenieskiftet. Swan 82 byggdes mellan år 2000 och 2008 och är trots sin storlek faktiskt inte den största Swan som någonsin tillverkats. Man kan hitta Swanbåtar på bl.a. 90, 100 och 130 fot om man inte tycker att 82:an räcker till. Men det gör den.

Det är först när man kommer riktigt nära en jätte som "Ipixuna" som man verkligen förstår hur sanslöst stor båten är. Man skulle ju kunna tycka att en 60-fotare ser ungefär lika stor ut men så är verkligen inte fallet. 82 fot känns mycket större - nästan så att man får intrycket att fördäckaren jobbar i en egen tidzon.

Swanbåtar har ju numera något rejsigare linjer än för sådär 20-30 år sedan och Swan 82:an är inget undantag. Slank från för till akter med bl.a. flushade skylights och hon ser verkligen riktigt hal ut. SRS-talet mäter också hela 1,771 vilket förstås inte är så himla enkelt att segla upp till. "Ipixuna" hade också svårt att hävda sig i SRS A under senaste GR/ÅFOR där hon slutade 36/40. Nämnas kan ju också att besättningen då var 16 personer stark; en besättning som sannolikt skulle sänka en Dehler 29:a om man nu skulle få för sig att prova på det. Swan 82 FD är oavsett vad en mycket vacker syn för ögat och det är ju också glädjande att även båtar av den här storleken verkligen används.



 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar