.

.

tisdag 16 juli 2013

Gräddö gästhamn


Gräddö by night.
 
För någon vecka sedan provade vi för första gången med "Josefin" Gräddö gästhamn. Jag hade inte varit där sedan barnsben och besöket var definitivt en positiv upplevelse. Visst, det är inte samma liv och rörelse som i de större gästhamnarna men det är också just en del av charmen. Båtmacken höll öppet 8-20 vilket får anses klart generöst även i juli. Det står visserligen "Livs" på båtmackens skylt men i detta begrepp inryms endast det mest grundläggande som mjölk och möjligen lite grädde. Vill man lyxa till tillvaron med lite Creme Fraiche får man ta en kort promenad till den lokala Icabutiken ca 5 minuter bort. Där finns allt man behöver.

Man gör bäst i att ligga på den östra sidan av hamnen eftersom det då är närmre till toaletter, dusch m.m. Det finns dessutom el och vatten på bryggorna. Att påstå att hamnen är skyddad från alla vindar som det står i "Granathboken" en en grov överdrift för när vi låg där blåste det nordligt ca 12-14 m/s morgonen efter ankomst och knappt en båt valde att lämna hamnen då. Det var nog klokt och för vår del med besättningen på två + bebis var det aldrig ett alternativ. Några tappra och antagligen ganska väderbitna finländare lade till i de luckor de fanns lediga men det var allt. Visst ger de yttersta bryggorna lite vindskydd men det räcker inte för att kvalificera som "allvädershamn" - det brallade örn en bra bit in i viken denna morgon.

I västra delen av hamnen höll några trubadurer låda framåt kvällen på den lokala krogen vilken var välbesökt. Kanske inte riktigt någon skönsång men skvalet från förstärkarna ramade in det hela på ett lite charmigt sätt. Det är också värt att gå en runda bland husen kring hamnen - riktigt gemytligt faktiskt. Gräddö fick gott och väl godkänt. Därefter följde Fejan - mer om det senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar