.

.

söndag 21 juli 2013

Fejan - gästhamn


Strax söder om Arholma ligger Fejan. Nej alltså inte Facebook (det ligger visst på nedkylning i Luleå) utan ön Fejan. Den är definitivt värd ett besök för här råder en atmosfär som jag faktiskt inte råkat på tidigare i skärgården. Kring vandrarhemmet, som för övrigt är väldigt fräscht och nyrenoverat, ligger några gäster och solar, spelar volleyboll, sitter och fikar eller planerar morgondagens kajaktur. När vi kom dit för några veckor sedan blåste det en hyfsad bris från norr och jag insåg tidigt att vi skulle behöva vara på alerten vid tilläggningen. Med bara fyra seglande händer ombord på "Josefin" och bojförtöjning i aktern blir ju utrymmet för felgrepp klart begränsat så vi tog det försiktigt in mot hamnen som var relativt - men inte helt - full.

Så vips dök det upp en hamnkapten som verkligen gjorde skäl för namnet. Handen på hjärtat - när visade "hamnkaptenen" i Sandhamn, på Lökholmen eller på Utö dig fram till en hamnplats senast? Min erfarenhet är att dessa roller numera besätts av sommarjobbande 19-åringar utan vare sig erfarenhet av båtliv eller hamnarbete och jobbet går i praktiken bara ut på att ta betalt och ta upp beställningar på morgondagens Svenska Dagbladet. Visst kan de vara väldigt trevliga och "service minded" men någon större hjälp vid tilläggning har jag faktiskt aldrig varit med om - tills besöket på Fejan. När vi kretsade runt hamnen och försökte luska ut vilken del som var djup respektive grund vinkade en kille och ropade "rakt in här blir bra!". Jag vinkade tillbaka och tog ett varv runt medan vi gjorde klart det sista ombord.

Gubbkryckan redo medan vi gled sakta in mot bryggan med vinden i ryggen. Första försöket att fästa kryckan misslyckades och jag insåg snabbt att jag bara skulle få ett försök till. Även detta bommade jag och det var bara att lägga i full back. Efter bara några sekunder ropade hamnkaptenen att det inte var någon fara, vi kunde lägga oss mot motorbåten i lä några minuter så skulle han gå runt med vattenskotern och lägga fast vår aktertamp. Så jag lade ur backen och lät "Josefin" glida mot bryggan igen där hamnkaptenen tog emot i lugn och ro. Vad ska man säga? I mina ögon var han ett rent föredöme. Några minuter senare var han framme och hjälpte några andra gäster i en liten motorbåt och under hela seneftermiddagen var han i konstant arbete.

Så vad ska man då tänka på när man seglar till Fejan? Först och främst - det är ett poppis ställe. Därför bör man, under högsäsong iallafall, vara framme under förmiddagen eller senast vid lunch för att vara säker på en plats. Det är inte möjligt att boka någon båtplats i förväg. Vi fick vänta in att vinden på 12-14 m/s under förmiddagen mojnade och därför var det inte samma brådska. Det finns gott om bojar att förtöja vid och hamnen har bra segelbåtsdjup. Det kan dock vara idé att ringa när man är framme och be att få något platstips från hamnkapten. Dessutom kan det vara bra att ha någon alternativ hamn redo ifall det trots allt skulle vara fullt.


Ett besök på Fejans restaurang är definitivt värt pengarna. Man sitter och tittar ut över båtarna och den kringliggande skärgården medan solen går ned över träden i väster. Men kom ihåg att åtminstone på helgerna spelas ganska hög musik en bra bit in på natten så småbarnsföräldrar lägger med fördel sina båtar en bit ifrån restaurangen.

 
 
 

Kajaker går att hyra men bör bokas i förväg. Detsamma gäller om man vill övernatta och äta middag på restaurangen. Som sagt - stället är populärt och värt besöket!

4 kommentarer:

  1. Fina bilder! Fejan har dessutom ett riktigt bra röj på midsommardagen! :) Liveband och utebar och en riktig feststämning. Kanske inget för barnfamiljer men ändå :P

    SvaraRadera
  2. Tack! Låter som ett trevligt midsommarfirande på Fejan och det förvånar mig inte. Klart skön stämning därute och riktigt trevlig personal!

    SvaraRadera
  3. Fina bilder och underhållande läsning, som alltid! Keep it up!
    /Henrik

    D29 SWE 255 Latika

    SvaraRadera