.

.

onsdag 2 juni 2010

Rengjorda täcksidor

På de första Dehler 29orna sitter det ju täcksidor av tyg i förpik respektive akterruff. De har ett par fickor som man kan ha olika åsikter om huruvida de är praktiska eller onödiga. För egen del drar jag nog åt det senare eftersom jag aldrig minns vad jag stoppat i vilken ficka. Lite som att spela Memory och åka på däng varje gång. Men tygerna är förstås betydligt snyggare än gelcoaten bakom och den ljusa kulören ger ett fräscht intryck i kombination med inner-linern. På "Josefin" var det dock dags att skicka dessa på tvätt efter att ha hängt uppe under några år, sommar som vinter. Fuktfläckar - om än små - skall precis som Olle motas i grind. Nu går det förstås inte att köra 40 grader med lite vanligt sköljmedel och tro att det gör susen. Nej, istället lämnade jag in dem till Elin på Cover Up ute på Bullandö där de lägger tygerna i tvättbad under några dagar. Oklart vad det är för trollformel de kör med men de blev helt rena igen. Baksidan av tyget fick visserligen en lätt missfärgning av kemikalierna men den syns ju å andra sidan aldrig och framsidan blev verkligen som ny. Övningen kan rekommenderas för den som vill ha riktigt rena och fina täcksidor!

Att ta ned tygstyckena är barnsligt enkelt - bara att lossa skruvarna (vilket iofs tar lite tid...), sedan dra upp kardborren, lossa blixtlåset i förstäven och dra ut tyget ur skenan. Efter tvätt - börja med att stryka tygstyckena annars blir slutresultatet bara slarvigt. Därefter är det bara att trä på dem igen i skenan.

Börja med att skruva i skruvarna längst upp först, annars går det aldrig att träffa hålet med skruven. Man måste nämligen kunna kika under tyget för att träffa rätt och börjar man skruva i den nedre raden först blir ju det svårt att lyckas med den övre... Det är också enklast att skruva i skruven helt i tyget först och därefter träffa hålet i gelcoaten.

Lite pillrigt med småskruv och små hål men med tanke på att man skruvar rakt in i gelcoaten är det inte att tänka på att använda några större dimensioner...

När väl tyget är fastskruvat är det bara att sätta fast kardborren igen både mot salongen och förstäven. Dra ihop blixtlåset och du är klar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar