.

.

fredag 6 april 2012

Maxi 68 vs Najad 570

Det är ju ett gammalt välkänt faktum att båtpriser stiger exponentiellt för varje skrovmeter vi lockas att lägga till kalkylen. En 20 meter lång båt kostar därför fantastiskt mycket mer än en som är sex meter. Du får exempelvis 492 begagnade Maxi 68 (pris ca 30' SEK) till priset av en ny Najad 570 (pris ca 14,7 MKR). Jo, du läste rätt. 492 st. Om det nu är total båtlängd man är ute efter ska man definitivt lägga pengarna på Maxi 68:orna. För samma pengar som för Najaden får du nämligen en total skrovlängd på 3,3 km. Att jämföra med 17 meter Najad.

Nu kan man ju också välja att spara 14,670,000 kr av de totalt 14,7 MKR och välja att köpa bara en Maxi 68. Den fråga som då infinner sig är - har man 492 gånger roligare på en Najad 570 än på en Maxi 68? Njae, det vore kanske lite av en överdrift att säga. Det finns dessutom ett flertal faktorer som spelar till Maxins fördel - en väsentligt grundare köl och mindre båt som helhet gör att du kommer in i långt fler naturhamnar, den har betydligt färre komponenter som kan gå sönder och kanske viktigast av allt - den är så pass billig att flertalet människor har möjlighet att köpa en Maxi 68 och därmed ta sig ut i våra fantastiska skärgårdar.

Visst, att jämföra en sprillans ny Najad i kolossalformat med en gammal tvålkopp från 70-talet är i praktiken omöjligt men det som slår mig är att så få tar chansen och köper en gammal båt och börjar segla. Många väljer att följa med bekanta ut någon helg eller vecka men ytterst få vill eller vågar ta steget att köpa egen båt och det förvånar mig med tanke på hur stor - eller snarare liten - insatsen är. Visst tillkommer det kostnader för uppläggning, sjösättning, sommarplats, bottenfärg m.m. men i det stora hela är det ju för de allra flesta fullt överkomliga pengar. Ibland får jag höra att segling är en "rikemanssport" men det håller jag inte med om. Du njuter av samma solnedgång, samma ljumma vatten och samma sköna bris oavsett hur mycket pengar du kan och vill lägga på din båt.

Kvarstår gör då frågan - hur kommer det sig då att överhuvudtaget någon kommer på idén att lägga nästan 15 MKR på en båt? Jag tror att det enkla svaret är "därför att de kan".

3 kommentarer:

  1. FANTASTISKT väl skrivet Dr Lindqvist...blocket.se nästa?
    Henrik

    SvaraRadera
  2. Så sant som det är skrivet. Dessutom får man mer eller mindre två Dehler 29 till priset av en Dehler 34/35. Dyra centimeter, eller som jag väljer att säga - saftigt pris för att få en förpik med dörr...
    Glad påsk!
    /Henrik D29 SWE 255 Latika

    SvaraRadera
  3. @ Henrik D - kanske ska ni köpa billigt i vår och sälja dyrt till hösten som ni "brukar"? ;o) En imponerande taktik.

    @ Henrik SWE 255 - jo jag brukar använda just en sådan jämförelse vid de tillfällen jag lockas att titta på störra båtar. Varför lägga 500-800' kr för en dusch och två garderober? Bättre då att istället uppdatera segelgarderoben med jämna mellanrum och ha "spara i ladorna" för oförutsedda utgifter.

    Glad påsk!

    SvaraRadera