.

.

söndag 13 mars 2011

Allt för sjön 2011

Så var då seglingssäsongen "invigd" i och med årets upplaga av Allt för sjön. Som vanligt handlar det mera om motorbåtar och tillbehör än om segelbåtar men det har vi ju vant oss vid efter såhär många mässor. Kinesiska Daytripper 8 med kolfiber både lite här och där drog en del blickar åt sig. Dessutom har den en gummiförsedd stäv för den som inte orkar slå av på farten vid tilläggning (alternativt har svårt med väjningsreglerna). Dock inte särskilt mycket nytt jämfört med Öppna Varv 2010 och trist att Dehler inte ställde ut en enda båt på mässan. Med Hanse som ägare kunde man ju tycka att det hade varit smartare att ställa ut en Dehler och en Hanse istället för två Hanse, vilket var fallet. Precis som på Öppna Varv gjorde Arcona 340 ett bestående intryck - välsvarvad design, välbyggt och välproportionerligt. Det var heller inte utan att vi frågade oss hur First 30 klarar en grundstötning med ett så smalt kölblad och otroooligt lång bulb. Den senare ser faktiskt mer ut som en torped. Men fransmännen har väl räknat på det där får man hoppas... På tillbehörssidan kunde vi notera IPS-drev stora som kylskåp (se nedan), kilometervis med sjöställ och allmänt tingel-tangel. Allt för sjön hör till de givna inslagen i kalendern och stämningen var alltigenom positiv - trots trängseln. Nu kan nedräkningen till sjösättning börja på allvar.

IPS-drev från Volvo Penta med gigantiska proportioner.

Det är inte alltid man får möjlighet att kika på sin egen motor i detalj p.g.a det begränsade utrymmet i en segelbåt. Här är uppföljaren till "Josefins" 2020D, som idag heter D1-20.

First 30 med raka linjer.

First 30. Hur håller det här vid en grundstötning? Notera att fören är åt höger i bild.



Kinesiska Daytripper 8. En intressant men lite udda skapelse.


Gummiförsedd stäv - praktiskt för den som har bråttom i land. (Daytripper 8)

Avskalad Dyneema (Daytripper 8).

Finishen kring ruffen var långt ifrån den bästa, lite märkligt med tanke på hur mycket man lagt ned i kolfiber. Hur dyrt är det egentligen att göra någonting snyggt? (Daytripper 8)

Lättviktsroder (Daytripper 8)

(Daytripper 8)

Mässans bjässe - nya Malö 47. Vackra linjer.

Håkan Södergrens "Tarac" med rorkult i kolfiber.

Ser mera ut som cockpiten i ett trafikflygplan - snyggt och prydligt (Tarac).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar