.

.

söndag 23 juni 2013

Midsommar på Utö

Midsommar på Utö - en klassiker i skärgårdsmiljö eller en misär med fylla och bråk? Många har nog svårt att tänka sig en Midsommarhelg i någon av de större gästhamnarna i Stockholms skärgård d.v.s. Möja, Sandhamn eller Utö. Ryktena om fulla ungdomar och stökiga nätter är långt ifrån ogrundade och varför riskera helgfirandet när man istället kan tillbringa årets ljusaste dagar i en lugn naturhamn? Vi valde dock i år att prova Utö. Trots allt. En del varningar hade jag fått innan helgen - lägg inte till i norra hamnen och var beredd på att det kommer partybåtar som går och lägger sig när de flesta av oss klivit upp och äter frukost. Hur var då utfallet? Helt ok får man nog säga.

Vi kom fram under torsdagseftermiddagen och då fanns det fortfarande luckor i norra hamnen. Eftersom våra vänner hade förtöjt där lade vi oss bredvid för att göra en liten lägesbedömning. Tre, fyra båtar bort låg en gammal Storebro och bredvid den vad jag skulle gissa var en "hyr-Bavaria" på ca 50 fot. På bägge dessa båtar var stämningen minst sagt hög - i synnerhet med tanke på att detta var dan-före-dan och inte ens i närheten av kvällning. Efter en timme stod det klart att här borde man inte ligga kvar som småbarnsfamilj. Vi gick bort och tittade till södra hamnen och efter att ha funnit såväl tomma bryggor som midsommarlugn var valet enkelt. Sagt och gjort - vi kapade tamparna och gick runt till södra hamnen. Visst - den är förrädisk vid stark sydlig vind för alla som ska lämna hamnen men här stod två nätters nattsömn på spel och det spelade mer roll för stunden.

Nu var tydligen årets Midsommarfirande på Utö relativt lugnt och vi hade väldigt trevligt på våra båtar. Och det är klart - vill man så går det alldeles utmärkt att hitta efterfester till såväl fyra som fem på morgonen. Men det var vi just inte ute efter. Nu skall dock tilläggas att vi hade tur som hamnade bredvid lugna båtar. Eftersom det är "först till kvarn" kunde vi lika gärna ha hamnat bredvid en båt med Marshallstackar som gjort proffsråddare gröna av avund. En sådan båt kan ju hålla liv i en hamn i flera dygn så den risken tar man. Summa summarum - det blir nog inga fler besök på Utö för oss under Midsommar men nu har vi iallafall provat. Ön passar så mycket bättre under lugna dagar i augusti. Och visst fick vi örnbrall från syd när vi skulle lägga loss. 11 m/s i byarna rakt i sidan och fullt med dragglinor i lä innebar god planering innan och bestämda rörelser med roder och gas. Det gick bra även den här gången. Puh!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar