.

.

lördag 12 maj 2012

Lidingö Runt 2012

Ett lätt duggregn och 8 grader på morgonkvisten är nästan synonymt med Lidingö Runt. Eller som en av våra medtävlande uttryckte det före starten - "jag hatar den här j-la tävlingen". Och visst har man en viss hatkärlek till LR. Det är ett tämligen asocialt race där båtarna samlas vid startlinjen och lämnar direkt efter målgång. Dessutom är vädret närmast ökänt dåligt under LR; antingen sol och stiltje eller ösregn och tokbrall. I år blev det som sagt det senare. Eller tja, regnskurar och "växlande vindar" (2-12 m/s). Men det hör liksom till att man ska vara med och det är ett utomordentligt tillfälle att trimma ihop besättningen igen efter ett halvårs dvala.

Hursom, sedvanlig transport ut till Djurgården för att plocka upp Expressen och därefter full fart upp mot startlinjen. Precis som för två år sedan var det vanvettigt kallt om fingrarna och samtliga underställ plockades på i god tid. Väl däruppe hanns det med en kopp kaffe vid Shellmacken och så lite trash-talk med besättningen på IF:en "Nerthus".

Spinnakerstarten blev relativt odramatisk med möte mellan styrbord och babordsbåtar längs linjen och väjning + hissning därefter. Vi hamnade i "andra startled" men var snart ikapp tätbåtarna. Faktum är att fältet med Expresser och NF låg på linje även fem minuter efter start. Därefter började det luckras upp lite; "Team Abdul" drog ifrån övriga fältet medan vi låg och dragspelade med bl.a. "Kokaburra" och "Skumpan". Uppe mot Nackalandet hade vi ryckt ifrån bakomvarande och valde en linje längre mot öster vilket innebar att vi även passerade "Team Abdul". Den ledningen behöll vi sedan under ca 45 min då "Skumpan" passerade under några kryssben. Askriket bjöd sedan på ett långt krysslag där vinden ömsom dog ut, ömsom brallade i. Ett tag gick det t.o.m mer mot halvvind, vilket ju knappast hör till vanligheterna längs denna fjärd. Ned mot Djursholm insåg vi att vi hade god chans att hålla 2:a platsen ända in i mål om vi bara spelade korten rätt. Vi hade bara "Team Abdul" i sikte bakom oss och "Skumpan" var för långt framför för att vi skulle ha chans att utmana dem. Spinnsättning igen i takt med att vinden mojnade och därmed ökade spänningen markant. "Team Abdul" passerade oss till sist om babord och vi gjorde vad vi kunde under några minuter för att hålla jämna steg med dem. Det såg då ut som att andraplatsen skulle stå mellan just oss och "Team Abdul" men så upptäckte Fredrik att 562 "Vi" dök upp på högerflanken, dessutom i hög fart. Det hade ju känts snöpligt att bli omseglade av två båtar precis före mållinjen efter ha gått så bra så vi satsade allt på att skära spinnen så brant vi bara vågade utan att lämna mållinjen för långt åt vänster. Taktiken visade sig fungera och vi klöv mållinjen kort före "Team Abdul" och "Vi". En 2a-plats bland 8 klassbåtar känns förstås som en riktigt bra start på tävlingssäsongen. Nu väntar Gullviverallyt!      

 Snart dags igen för ett kylslaget LR.

 Full fart förbi Djurgården i riktigt uselt väder.

 Dehler 44:an "Chazara" bränner på upp mot starten.

 "Team Räknäs" var förstås på plats.

 Klassiska linjer på Starbåten.

 "562" med sitt mörka North Sails-ställ. Säkert klassenlig Dacron men såg ut som något mycket vassare...

En bra inramning som sammanfattar dagen väl. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar